Tak, to prawda. Stężenie
alkoholu we krwi zależy od dwóch czynników: tempa jego wchłaniania z układu
pokarmowego oraz szybkością jego rozpadu w wątrobie. Mają na to również
wpływ różne czynniki, np. spożycie alkoholu do posiłku może pomóc obniżyć
poziom jego stężenia we krwi. Poziom ten zależy od ilości wypitego
alkoholu, tempa picia, wagi i płci – nie zaś od tego, jak często
spożywa się alkohol.
Ta sama ilość wypitego alkoholu skutkuje przeważnie niższym
stężeniem we krwi u mężczyzn niż u kobiet. Mężczyźni ważą
średnio więcej, mają również wyższą ilość płynów w ciele. Kobiety
metabolizują alkohol wolniej, więc pozostaje on dłużej w ich
organizmach. Tempo rozpadu alkoholu różni się zależnie od osoby, ale średnio
wątroba potrafi zmetabilizować ok. 8 g alkoholu na godzinę.