Czym w ogóle jest alkohol?

Alkohol powstaje w procesie fermentacji owoców, warzyw lub zbóż przy użyciu drożdży lub bakterii. Fermentacja polega na przemianie cukrów w alkohol w środowisku beztlenowym. Alkohol znajdujący się w napojach nosi chemiczną nazwę etanolu. Jest to bezbarwna lotna ciecz lżejsza od wody, o charakterystycznym zapachu. Ilość alkoholu obecna w różnych produktach fermentowanych znacznie się różni. Procentowa zawartość alkoholu w piwie wynosi ok. 5%, winie – ok. 12%, a w wypadku trunków wysokoprocentowych ok. 35-40%.

Napoje alkoholowe zwykle mają bardzo niską wartość odżywczą, ponieważ zawierają niewiele białka, tłuszczu i innych składników pokarmowych. Niektóre napoje alkoholowe, jak piwo, zawierają jednak cukry, węglowodany, witaminy z grupy B, mikroelementy oraz składniki mineralne.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies.