Czy to prawda, że ludzie „spalają” alkohol w różnym tempie?

Tak, to prawda. Stężenie alkoholu we krwi zależy od dwóch czynników: tempa jego wchłaniania z układu pokarmowego oraz szybkością jego rozpadu w wątrobie. Mają na to również wpływ różne czynniki, np. spożycie alkoholu do posiłku może pomóc obniżyć poziom jego stężenia we krwi. Poziom ten zależy od ilości wypitego alkoholu, tempa picia, wagi i płci – nie zaś od tego, jak często spożywa się alkohol.

Ta sama ilość wypitego alkoholu skutkuje przeważnie niższym stężeniem we krwi u mężczyzn niż u kobiet. Mężczyźni ważą średnio więcej, mają również wyższą ilość płynów w ciele. Kobiety metabolizują alkohol wolniej, więc pozostaje on dłużej w ich organizmach. Tempo rozpadu alkoholu różni się zależnie od osoby, ale średnio wątroba potrafi zmetabilizować ok. 8 g alkoholu na godzinę.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies.